poniedziałek, 19 czerwca 2017

Zupa krem z kalafiora


Uwielbiam kalafiora w sumie pod każdą postacią, to też na blogu znajdziecie kilka propozycji na przygotowanie tego warzywa, m.in. panierowanego w bułce tartej, gratin z kalafiora, zapiekanego, pod beszamelem, zupy jarzynowej z kalafiorem  czy placków.
Dzisiaj pora na pyszną zupę krem.
Podałam ją w towarzystwie piersi kurczaka, ale możecie go pominąć, jeżeli tak lubicie.
Całość podrasowana odrobiną pikantności w postaci płatków chili, które zawsze sama suszę, ale jeśli nie macie, to można użyć sproszkowanego chili lub pominąć go zupełnie. 

Składniki na zupę krem z kalafiora:
  • 400 g kalafiora
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 plastry selera (ok. 120 g)
  • 1 cebula
  • 400 g fileta z piersi kurczaka - opcjonalnie
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól himalajska/morska
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypta suszonych płatków chili - jak samemu zrobić pokazywałam tutaj

Jak przygotować zupę krem z kalafiora:
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle.
Dodajemy kalafiora pokrojonego na różyczki i resztę warzyw pokrojonych w kostkę.  
Zalewamy wodą i dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie, ewentualnie mięso z kurczaka.
Gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie, około 20-30 minut.
Miękkie mięso wyjmujemy z wywaru, pozbywamy się liści laurowych i ziela.
Zupę miksujemy na gładki krem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krem nalewamy do talerzy, na wierzchu układamy plastry ugotowanej piersi i posypujemy płatkami chwili.
Można podać posypane świeżymi ziołami, np.oregano czy szczypiorkiem.
Smacznego! 


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...